Drepturile.ro – artisti pentru artisti

Hello world!

Posted in Uncategorized by artisro on ianuarie 24, 2010

Acest blog își dorește să adune cât mai mulți artiști (compozitori, cântăreți, instrumentiști, orchestratori) și problemele de care se lovesc ei în frumoasa noastră patrie.

Dacă ești artist și vrei să-ți spui părerea lasă un comentariu cu adresa ta de email la pagina de contact.

Hotnews.ro – Ne cred fraieri
Realitatea.net – Interpreții și compozitorii se aliază pe net
VoxPublica – O afacere de 50 de milioane de euro
Monden.info – Scandal: artiștii vs UCMR-ADA și CREDIDAM
Musichat.ro – Artiști pentru artiști
Hiphopblog.ro – Campania Drepturile.ro
FlaviuCicirean.ro – Ce sunt drepturile de autor?
BestMusic.ro – Sistemul e învechit și neperformant

Publicitate
Tagged with:

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mihai Sturzu said, on ianuarie 27, 2010 at 3:58 pm

  Pe mine m-ar interesa care este, pentru un artist din strainatate, raportul dintre veniturile din drepturi de autor si cele generate de concerte.

  • Oleak said, on martie 13, 2010 at 5:11 pm

   Confunzi putin. Nu pot fi comparate cele doua. S-ar putea face o paralela daca artistul interpret e si autorul a ceea ce interpreteaza respectivul in concerte.

  • nicola said, on iunie 5, 2010 at 9:30 am

   IMI POATE SPUNE CINEVA CAT PLATESTE CREDIDAM PT O DIFUZARE TV SAU RADIO A UNEI PIESE?MULTUMESC!

 2. cosmin faur said, on februarie 5, 2010 at 12:05 pm

  eu am zis sa vin direct cu exemple, dar nu siu cum sa fac comment propriu-zis, daca poti sa ma ajuti publica asta:
  http://mediartys.blogspot.com/2010/02/romania-fara-cultura-un-adevar.html

 3. cosmin faur said, on februarie 7, 2010 at 9:00 pm

  In blogul meu http://www.mediartys.blogspot.com gasiti informatii si exemlpe clare de frauda in domeniu: totul este la etichetele Tudor Gheorghe, Filarmonica Paul Constantinescu, download muzica, ORDA, CREDIDAM, Legea dreptului de autor si copia privata, Ministerul Culturii, educatie, cultura etc.
  Succes!

  Cosmin Faur
  manager cvartet ARTYS http://www.youtube.com/artysquartett

 4. Leru said, on februarie 9, 2010 at 4:45 pm

  Solutia e un sistem asemanator cu mediaforest.ro, dar mai competent, mai transparent si mai eficient. Un proiect asemanator il am pe hartie din 2008, din pacate am fost nevoit sa-l pun pe hold din motive de.. drepturi de autor. Daca exista interes din partea artistilor pentru implementarea unui sistem alternativ, ma implic cu placere.

 5. mcm said, on februarie 10, 2010 at 11:44 am

  Deja vad ca unii au inceput sa-si faca reclame la propriile bloguri. In curand o sa devina un site de anunturi. Fiecare va scrie unde are concerte si spectacole cu date si invitatii.

  Ceea ce ar trebui sa faca cei de aici, ar fi sa spuna cate din concertele lor (in special cele electorale si cele prin cluburi) se desfasoara cu acte in regula. Adica au un contract legal cu organizatorul in care e trecut onorariul real incasat, pentru care platesc impozit la stat. Va spun eu, nici 50%, majoritatea sunt la „negru”.

  Asa ca moralitatea celor care se plang ca nu iau bani din drepturi de autor lasa de dorit. Insa toti au pretentia ca clubul sa-i treaca in playlist si sa-i plateasca drepturi de autor. Daca nu e trecut in playlist, si organismul de gestiune cere patronului/organizatorului completarea playlistului si plata drepturilor, atunci veniti si cereti organismului s-o lase mai moale cu respectivul club, ca v-a amenintat ca nu va mai cheama sa cantati.

  Asa ca tipati, sa va faceti cunoscuti, insa nici unul nu incearca sa-si schimbe mentalitatea. Cand va arunca patronul unui club cateva sute de euro pentru o seara in club, ii luati, ii bagati in buzunar si taceti din gura ca nu cumva sa se razgandeasca.

  Cati dintre voi au intrebat patronul daca are autorizatie obtinutac u 5 zile inainte, pentru spectacolul unde v-a invitat sa cantati ?
  Cati ati cerut patronului/organizatorului sa va arate aceasta autorizatie ?
  Cati ati refuzat un spectacol pentru ca nu era autorizat, sau ca patronul nu v-a aratat autorizatia ?
  Cati ati cerut organizatorului/patronului sa completeze playlistul in fata dvs. ca sa vedeti ca a completat toate piesele cantate, sau macar cati ati lasat o lista organizatorului cu piese cantate – sau trebuia sa le tina minte singur ?

  Cati ati avut curajul sa trimiteti la organisme o lista cu concertele, organizatorii si locatiile unde ati cantat si sa va asumati sustinerea acestei declaratii, cu un contract incheiat cu acesta ? (asta daca nu ati facut nimic din ce era mai sus)

  CATI ati refuzat invitatia la o emisiune televizata, pentru ca postul respectiv nu are autorizatie de la organismul de gestiune la acare sunteti membrii sau pentru ca nu plateste drepturile de autor, sau pentru ca nu face raportarile catre organism ?

  Banul e „ochiul dracului”, si atunci cand il vedeti uitati de toate aceste intrebari.

  ASA CA INTREBATI-VA VOI CUM AJUTATI ORGANISMUL SA VA COLECTEZE DREPTURILE ?

  • lautarul said, on februarie 10, 2010 at 9:31 pm

   adica de ce nu faceti voi munca UCMR , ca ei nu va ia decat 15 % din bani, in loc sa canti faci un pic pe inspectorul, ( oricum altii iau procent din platile alea).
   Si mai sunteti si imorali, Voi va interesati de cum se impart bani??? Mergeti la biserica si lasatine pe noi sa lucram la impartirea baniilor. Stim cum se face treaba asta, am impartit multe milioane de euro. Evazionistilor, cantati fara contract si indrazniti sa va plangeti ca nu incasati bani de la UCMR ADA si CREDIAM

 6. George said, on februarie 10, 2010 at 5:45 pm

  Raspunsul lui mcm pare cel mai logic si cel mai clar. Abia acum am inteles care sunt problemele reale ale artistilor. Ar trebui sa-si citeasca mai bine contractele si sa conlucreze cu oamenii aia de la ucmr.
  Daca nu va informati, pierdeti bani pe mana voastra.

 7. lautarul said, on februarie 10, 2010 at 9:36 pm

  adica artistii sa inteleaga si ei odata ca nu are importanta daca ai o piesa in heavy rotation, caci la magic fm si la SRR nu esti difuzat si nu iei bani prin fondul comun pentru difzuarile alea pe posturile muzicale. Ce daca le auzi in discoteca, nu este in concordanta cu statutul credidam si banii din fondul comun merg catre radio cultural, si toate spectacolele de muzica simfonica. Iar aceste concerte de opere simfonica primesc de 5 ori mai multi bani fata de piesele alea de prin topuri. Asa zice statutul UCMR ADA ,biblia . Poti sa te indoiesti ca nu e corect?

  Invatati sa faceti muzica si mai informati-va. Domnul Moculescu va explica cum sta treaba, chiar nu trebuie sa aveti pretentii de bani, si asa luati prea mult (dupa parerea dinozaurilor).

  Aloo , gata , s-a terminat , nu mai merge, vremea voastra a apus,
  Banii se iau pe muzica difuzata si ascultata nu pe inginerii, nu va mai toleram asta. E greu sa pricepeti, dar asta e!

 8. mcm said, on februarie 11, 2010 at 11:20 am

  Daca sistemul de repartizare, e prost, cati ati venit cu propuneri concrete (pe hartie) de modificare a regulamentului de repartizare prevazut de statuti ?

  E mai simplu sa stai pe margine, sa manaci seminte, sa fluieri si sa injuri, decat sa fii in teren cu mingea.

  Sau mai bine hotu striga „hotu !!! „.

  Asa ca veniti cu propuneri de modificari a statutelor celor doua organisme si nu lasi pe altii sa faca treaba:
  http://www.catavencu.ro/cum_sa_te_externezi_de_la_dna_cu_certificat_medical-6666.html

 9. lautarul said, on februarie 11, 2010 at 8:32 pm

  cica au fost pe la ultimul consiliu director, tare trimiterea,
  care e legatura?? sunteti bolnavi sau doar penali?

 10. Nufarul said, on februarie 12, 2010 at 8:11 am

  Citind rindurile scrise aici si privind curentul socio-cultural si financiar care bate dinspre Vestul Europei civilizat, am inteles ca este doar o chestiune de timp ca lucrurile sa se schimbe si in Romania in materie de drepturi intelectuale. Iar ele se vor schimba mai repede decit cred unii.

  Furtul, hotia, tilharia au fost impamintenite aici de foarte multi ani, dar intr-un final a sosit timpul ca pina si acei oameni cu mentalitate arhaica, comunistoida, care au furat cu milioanele de Euro sa trebuiasca sa munceasca pentru fiecare cent. Daca stiu sa munceasca vor face bani. Daca nu vor disparea in privata istoriei, acolo unde este locul fiecarei non-valori.

  Credeti ca in alte tari OGC-urile nu au procedat la fel? Sistemele de colectare si distribuire a banilor catre titularii de drepturi intelectuale au o istorie lunga si controversata, sume uriase de bani de ordinul miliardelor de Euro s-au scurs prin filiere de nepatruns catre interese care mereu au dorit sa ramina nedocumentate, iar lucrul acesta se intimpla si in Romania.

  Lucrurile s-au schimbat mult in ultimii ani in special, exista organizatii mult mai puternice avind interesul ca acei bani sa se distribuie corect, sumele sa fie taxate de catre state si in acest sens au fost luate masuri dure. De exemplu un organism de gestiune colectiva din Benelux a fost pus sub ancheta penala, iar cei care au utilizat de fals si au furat bani au cumulat peste 1000 de ani in puscarie, confiscarea averilor si plata unor amenzi pe masura faptelor lor in cuantum de zeci de milioane de Euro.

  In urma avertismentelor primite de Statul Roman pe domeniul Justitie din ce in ce mai multe dosare se judeca obiectiv, sub amenintarea salvgardarii clauzelor statutului de membru al Uniunii Europene. Romania fara bani e in faliment iar banii vin din Vest cu un pret pe masura.

  Acest curent va dizolva in mod natural toata infrastructura criminala care inca fura bani ca in codru. Noi structuri moderne guvernate mecanisme simple si transparente vor aparea functionind in baza unor legitati bazate pe cererea si oferta unor servicii de calitate, conduse de o elita foarte puternica. Banditeria sustinuta politic in acest domeniu al drepturilor intelectuale a ajuns in stadiul sau terminal.

  Sistemul parazit moare incet facind loc unui sistem nou condus pe criterii noi de oameni tineri cu o orientare diferita.

  Asa s-a intimplat peste tot si asa se va intimpla si in Romania.

 11. soundmaster said, on februarie 14, 2010 at 10:12 pm

  Nu bagati lautarii in seama..Vom vota si noi legea de impozitare a banilor scosi prin lautarie (nunti,botezuri si dedicatii). Vor vedea ce inseamna cu adevarat sa muncesti si s nu primesti! In schimb vin printre noi pe aici cu un vocabular de 2 lei! Rusine! Educativa` apoi vorbiti!

 12. mai sa fie said, on februarie 15, 2010 at 9:31 pm

  mai sa fie … Credidam are glascior … si nu oricum … anunta un oficial comunicat de presa sub forma cea mai grandioasa posibil pentru o institutie puternica (asa cum se autoconsidera ei) … adica un comment la un articol dintr-o publicatie baimareana (www.infomm.ro)… textul cu pricina vine cu o nonsalanta si o nuanta, atat de bine balantata (inventam cuvinte) incat pe langa ei Maica Tereza poate fi suspectata de infractionalitate … pai sa nu-ti dai cu oala in sfecla cand vezi ce reflex de autoaparare adopta o organizatie acuzata, chipurile, subiectiv … sa-mi fie cu iertare insa, daca o institutie, acreditata la nivel national si recunoscuta international, ajunge sa se apere impotriva celor pe care si-a luat responsabilitatea sa ii apere, nu e un fapt deloc subiectiv … dimpotriva totul duce catre considerentul ca pentru aceasta organizatie munca artistilor, pentru care a cladit un statut a carei validitate sta in picioare doar in documentele lor, e doar o vaca numai buna de muls pentru o posibila forma legala de spalat bani … cat despre interesele catre publicitateale unor artisti acuzati de meschinarie si rea-credinta, lasati-o jos … in cazut in care in decursului prodigioasei dumneavoastre activitati nu ati aflat pana acum, am bucuria de a va informa ca orice artist de pe planeta asta,oricat de marunt ar fi si care traieste din munca lui, are intotdeauna timpul dedicat muncii lui si in nici un caz nu are timp alocat sa dea in drepta si-n stanga in cautare de senzatii balamucistice (am mai inventat un cuvant) … la toate acestea s-a ajuns din cauza simplului fapt ca acea aparare pe care ati legiferat-o prin prevederi cu formulari savante e la fel de credibila ca basmele Fratilor Grimm sau ale lui H.Ch. Andersen (desi daca stau un pic sa cuget in cele mentionate la urma mai sunt si posibile realitati) … cat despre drepturile artistilor de a putea avea acces la informatiile Credidam sau la, stiu eu ce solutii pentru problemele lor,… nimic de zis … se poate convinge oricine incearca sa dea un telefon la semeata institutie … pana cand veti primi un raspuns (nici nu poate fi vorba de vreo solutie) sunt sigur ca se va gasi viata pe Marte … si colac peste pupaza … ma uit, ma mir… ma uit iar si iar ma mir … dau o geana pe sticla si la un post regional intr-o emisiune de seara apare mentionat numele Credidamului … zic: iaca transparenta si … trasparenta ioc! … reprezentantului in teritoriu i s-a pus legatoare la gura de mai-marii mitici de la imparatie … si-ti pleaca in concediu si ultimii neuroni viabili cand cu stupoare afli ca toate acuzatiile primite au fost infirmate, supravietuind la nu mai putin de noua (ei au scris cu cifra) controale efectuate de diverse organisme guvernamentale … deja cochetez cu ideea de a pune frana cu portretul … pai stimabili aparatori ai artistilor … in iuresul pe care l-ati iscat in mijlocul artistilor (care prin excelenta sunt promotori si creatori de valori culturale si spirituale) voi puneti ca fundament credibilitatea unor segmente ale unui circ consacrat intr-o clasa politica ce in doua decenii si-a dovedit performanta? … de fapt nu aveti de unde sa stiti pentru ca prin mecanismul conceput de voi ati avut grija sa nu va planga potofelele … una peste alta, as zice ca cea mai inalta realizare a acestei institutii (din pacate nu singura) este faptul ca a reusit sa demoleze total sensul pe care in daduse Jean Valjean notiunii „mizerabil”.

 13. mcm said, on februarie 16, 2010 at 11:35 am

  Atunci cand Alfred Nobel a descoperit in 1866 dinamita, nu s-a gandit ca ea va fi folosita in scopuri militare. Nici cercetatorii care au descoperit fisiunea si fuziunea nucleara, nu s-au gandit ca se vor crea arme nucleare pe baza demersurilor facute de ei.

  Asa ca foarte probabil, frustrarile exprimate in mod violent aici, vor fi exploatate de catre marii utilizatori de muzica, care vor incerca sa modifice legile pentru a plati cat mai putin. De asemenea nici statul, nu va sta degeaba si va impune taxe si impozite suplimentare pe drepturile de autor si conexe (vezi modificarea legii pensiilor pentru introducerea CAS-lui).

  Cei mai multi dintre noi vor pierde bani insemnati, care probabil acum vi se par putini, insa in curand vor fi si mai putini. Cei din spate, producatori, editori si altii nu vor fi afectati foarte mult, ei incasand drepturile de autor prin propriile firme, nefiind astfel afectati de retinerea la sursa a impoozitului si CAS-ului pentru sumele incasate.

  De asemenea, sunt destui detinatori de drepturi care au suficiente interese de partea utilizatorilor fiind in acelasi timp si utilizatori (producatori, editori si „vanzatori” de muzica), castigand mult mai mult din exploatarea operelor colegilor de breasla, decat din propriile creatiii. Asa ca daca platesc mai putine drepturi in calitate de utilizatori, cu atat mai bine, le ramane lor mai mult si nici nu se prinde nimeni, ei pozand in aparatorii drepturilor de autor si conexe. Asa ca daca te aflii in primul rand al multimii care striga „jos regimul” nimeni n-o sa te suspecteze de nimic.

  Este foarte usor, sa ridici la revolta o masa de oameni, atunci cand le gasesti o nemultumire comuna si anume „banii”, pe care de altfel o fiecare dintre noii, si cu atat mai usor e sa-i manevrezi pentru propriile interese.
  http://www.librarie.net/carti/22778/Psihologia-multimilor-Gustave-Le-Bon

  Scopul promis si efectul acestui site, nu vor avea nimic in comun.
  Probabil imediat ce traficul lui va creste, vor fi postate si reclame (adsense sau platite direct) in vederea cresterii castigurior personale.

  Cum am mai spus in posturile anterioare, nu am vazut aici nici o propunere concreta de modificarea a regulamentelor de repartitie, de care spuneti ca nu sunteti multumiti. Vad doar frustrari si acuzatii, care imi intaresc convingerile a ceea ce am scris mai sus.

  • horia moculescu said, on februarie 25, 2010 at 6:14 pm

   ATENŢIE ! Proprietarul site-ului va fi obligat prin sentinţă dată de tribunal în urma plângerii penale pe care o voi înainta MAINE, 26 februarie 2010, să dezvăluie identitatea reală a celui care mi-a folosit numele în „răspunsul” de mai sus, cel cu „trocul”. Ferească Dumnezeu ca acela care a comis această fărădelege, să fie angajatul unei cunoscute instituţii publice!, după cum bănuiesc. De altfel, în urma plângerii mele, vom afla şi cine sunt „nuferii”, „lăutarii” sau alte scursori securiste. Am încercat, cu argumente pertinente, să mă păstrez în limite civilizate, dar m-am convins că, aşa cum „posta” un intelectual pe blog, cea mai odioasă infracţiune comisă de UCMR-ADA este, aşa cum reiese din analiza sociologică efectuată de cotidianul CANCAN, că Moculescu şi-a bătut nevasta! Revin! Măine înaintez PLÂNGEREA PENALĂ împotriva deţinătorului site-ului care permite utişizarea numelui meu de la o adresă aparţinând altei persoane.

   • horia moculescu said, on februarie 26, 2010 at 7:58 pm

    V-aţi repezit inutil să ştergeţi de pe site ceea ce „aţi comis” împotriva mea! La Poliţie este depusă copia postării frauduloase, iar din acest moment, proprietarul adresei a devenit complice, prin încercarea de a distruge urmele înşelăciunii. Dacă până acum, pentru că a încercat aceeaşi manevră de a distruge urmele din calculatoare, fosta Ministru al Tineretului şi Sportului încă nu e în puşcărie, se datorează faptului că e însărcinată. Oare şi proprietarul site-ului „artisro” aşteaptă un copil? Dacă da, oare cine l-a lăsat gravid?

   • Nufarul said, on februarie 28, 2010 at 1:29 am

    Daca nu ai fi atat de prostanac ai fi de-a dreptul amuzant.

    Dupa ce ai lins dosurile activistilor comunisti de pe vremea lui Ceausescu, acum scrii denunturi comuniste. Esti un advarat revolutionar.

    Faradelege..sa nu uiti acest cuvant. O sa il mai auzi.

    Plangere penala? Ai haz. Credeai ca faradelegile voastre sunt vesnice? Sa furi banii altora intra sub incidenta dreptului penal iar tu esti manjit din cap pana in picioare.

   • Crypto said, on februarie 28, 2010 at 2:29 am

    Pe mine ma amuza teribil cum te straduiesti sa suprimi ca intr-o dictatura comunista lucrurile care au iesit din latenta pe acest blog, folosindu-te de niste institutii cum ar fi Justitia si Politia.

    Este evidenta si suspecta reactia ta supradimensionata, intrebarea este ce a declansat-o?

    Ecartul imens intre frazeologia folosita in interventiile de debut „Draga Mihai” si recentul „stimate gunoaie” tradeaza o personalitate duplicitara.

    Aceeasi personalitate duplicitara se manifesta si atunci cand pretinzi ca esti corect si cinstit sau este doar o stare pe care o inlocuiesti cu alta mai putin amabila atunci cand anumite lucruri nu iti plac?

    Ce numesti tu scursura securista? Orice om care ti se opune?

    Esti istorie domnule Horia Moculescu.

   • mogulescu said, on martie 2, 2010 at 9:35 am

    Cam asa se zice ca merge treaba http://www.facebook.com/event.php?eid=314599917080

 14. Crypto said, on februarie 25, 2010 at 4:23 pm

  @ horia moculescu cand te transformi in vierme nu ai dreptul sa te plangi ca cineva vine si te calca in picioare..

  • horia moculescu said, on februarie 26, 2010 at 6:06 pm

   Ştiam că nu voi fi luat în serios decât de oamenii oneşti, cu coloană verticală, cu orgoliul declarării numelor pe care le poartă, probabil acele nume care îi reprezintă pe cei care au muncit, au creat şi au lăsat ceva în urma lor. Ceilalţi, ascunşi sub cagulele pseudonimelor, gen „Nufărul”, „Dragunov”, „Lăutarul” sau te miri ce alte mizerii, se cred apăraţi de „clandestinitatea” demersurilor.
   Vă anunţ, „stimate gunoaie”, că am depus, aşa cum am promis, PLÂNGERE PENALĂ, la Secţia a 3-a de Poliţie a Municipiului Bucureşti, înregistrată cu numărul 981646, din 26,02,2010! Atenţie, şobolani, vine deratizarea!

   • Dragunov said, on februarie 27, 2010 at 10:00 pm

    WOW! Eu nu inteleg de ce nu faci aceste clovnerii ieftine la un circ, cred ca acolo ai avea mare trecere!

    Toate hotiile si perversiunile financiare pe care tu si tovarasii tai le-ati savarsit vor iesi la iveala ca sa nu te mai amagesti ca singura ta vina este aceea ca ti-ai batut nevestele.

    Interesant cum nu te-ai deranjat matale sa depui plingere pana acum, dar tocmai acum a dat inversunarea peste tine. Ce te deranjeaza de fapt? Adevarul? Funia se apropie de par oricum si tu nu o mai poti opri.

    Ti se pare o lupta inegala? Dar cind furai bani care nu iti apartineau din barlogul adapostit politic, nu ti se parea o lupta inegala? Sau te-ai identificat cu ingineriile financiare, ingenioase ce este drept, ale carui beneficiar esti inclusiv tu? Vad ca esti atat de sigur ca aceste lucruri nu se pot proba, incat ai uitat niste amanunte. Dar nu am sa ti le spun acum.

    Concluzia mea este ca esti o lepra comunista si sub imaginea ta de artist sarac si cinstit ai dezvoltat o adevarata piovra care sta sa se dezintegreze sub loviturile primite de tot sistemul defunct la care continui sa visezi.

    Asa este a inceput deratizarea..

 15. mozart said, on august 9, 2010 at 2:35 pm

  All we are is dust in the wind.

 16. shubert said, on august 10, 2010 at 10:43 am

  Ja.

 17. adriana dolea@rornet.ro said, on decembrie 15, 2010 at 5:58 pm

  sunt consilier juridic la serv.drepturi de autor postul public de radio si va pot explica unde se duc banii pe care ii platim la CREDIDAM, UPFR,UCMR ADA.
  De ex. CREDIDAM incaseaza pe an de la SRR 9 miliarde lei vechi.Din ei isi opreste comision 15% dupa care din ce a ramas opreste 70% drepturi artisti americani ???si ii pune in banca pana vine Maddona sa isi declare repertoriul.Dupa care, 30% ii imparte artistilor romani.Daca va uitati pe site-ul ORDA rapoarte financia CREDIDAM 2006-2009 nu a platit un leut artistilor straini deci bani sunt tot in contul lor cu dobanda cu tot.Prin urmare, pe artistii romani ii chinuie cu dovada repertoriilor iar pe Madonna o asteapta pana la calendele grcesti grecesti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: