E tarziu si pierdem bani – Anca Lupes
Articol de Anca Lupeș (manager, impresar, PR)
Star Management a dezvoltat in ultimii ani si o divizie de publishing, asa ca ma pot alatura corului de nemultumiti cu observatiile personale.
Desi suntem in secolul XXI, ultima data cand am fost la UCMR-ADA, anul trecut, persoana de contact care se ocupa cu inregistrarea pieselor mi-a spus ca nu are adresa de e-mail, deci nu putem comunica decat daca ma duc acolo sau daca telefonez. Asta referitor la faptul ca tot schimbau conditiile de inscriere pe tacute – ba Declaratia se depune cu CD si fara partitura, ba cu partitura, ba cu CD si partitura si in final cu CD, partitura si text! Lucruri pe care le aflam pe rand cand mergeam sa inscriu piese si care se transformau in drumuri in plus la si de la UCMR-ADA, mai exact in pierdere de timp.
Actele se afla intr-o ordine relativa – asta am dedus-o dupa timpul de cautare al unui contract ce imi apartinea. Nu mai adaug – asta se vede cu ochiul liber – cum arata si cum este dotat sediul UCMR-ADA.
Fac un calcul simplu: daca doar in 2008 UCMR a colectat aproximativ 26,5 milioane de euro si, conform legii, cheltuielile de intretinere & colectare sunt de 15% adica aproximativ 4 milioane de euro, cum se face ca serviciile catre noi, cei care generam acesti bani, sunt la acest nivel?
Merg mai departe – intre 2004 si 2008 s-au colectat aproximativ 252 milioane ron, deci procentul alocat UCMR pentru intretinere si colectare ar trebui sa fie undeva pe la 38 milioane de ron, adica vreo 10 milioane de euro in 5 ani. In conditiile astea nu-si permit sa creeze o adresa de email unui angajat care lucreaza direct cu noi, detinatorii de drepturi! Cred ca asta spune multe despre modul in care UCMR-ADA priveste relatia cu mandatarii sai.
Ma uitam in darea de seama pe anul 2008 – adunarile generale s-au anuntat cu un anunt pe site-ul UCMR-ADA si cate un anunt in 2 ziare (Romania Libera si Adevarul). De ce se procedeaza asa cand UCMR-ADA are adresele de e-mail ale tuturor compozitorilor si editorilor inscrisi (se completeaza obligatoriu pe Declaratia Operei Muzicale) si pe net exista programe gratuite de expediere a mailurilor catre mii de adrese odata? Voi de cate ori cititi Adevarul si Romania Libera intr-un an? De cate ori pe an deschideti site-ul UCMR-ADA?
Sunt doua variante de raspuns: ori cei care au stabilit modalitatea de convocare nu stiu absolut nimic despre comunicare, ori nu doresc sa afle prea multa lume despre aceste adunari.
Haideti sa le aratam diferenta intre Beneficiar (detinatorii de drepturi) si Prestator (UCMR-ADA).
E tarziu si pierdem bani.
eu am zis sa vin direct cu exemple, dar nu siu cum sa fac comment propriu-zis, daca poti sa ma ajuti publica asta:
http://mediartys.blogspot.com/2010/02/romania-fara-cultura-un-adevar.html
[…] inclusiv cele referitoare la Fondul Comun (vedeți criticile și propunerile aduse de Marius Moga, Anca Lupeș, Mihai Trăistariu, Flaviu Cicirean și […]