Drepturile.ro – artisti pentru artisti

CREDIDAM, UCMR/ Banii nostri unde e? – Mihai Sturzu

Posted in CREDIDAM, UCMR-ADA by artisro on februarie 5, 2010

Articol de Mihai Sturzu (Hi-Q)

Lucrurile sunt simple și triste, din păcate.

Citeam articolele fiecăruia dintre colegii mei și îmi dădeam seama în ce beznă ne zbatem. Fiecare deține câte o frântura de frustrare, de nesiguranță, de neîncredere. Sietemul pus la punct de OGC-uri (organisme de gestiune colectivă) este perfect ! Perfect pentru a funcționa ca o sita imensă prin care se scurg anual zeci de milioane de euro, în defavoarea artiștilor.

Am fost și eu acolo, am fost tratat ca ultimul cerșetor, mi-au fost insultate buna credință, educația, inteligența. Păcat. Păcat pentru ei ! Amicii mei de la CREDIDAM nu știu despre mine că am făcut mai multa școală decât au chiulit ei, nu știu despre mine că sunt cel mai determinat om de pe planetă și nu știu despre mine ca sunt ultra conectat. Nu îmi plac deloc conflictele, și le evit aproape tot timpul (sunt Balanță), dar atunci când intru într-unul, vai de mama învinsului !

Așadar, prieteni, colegi ! Nu o să reiau toate problemele tehnice – netransparența, monitorizare ca în secolul XVII, atitudine golănească. Este inutil să ne batem cu toate acestea ACUM. De ce inutil ? Simplu: pentru că LEGEA le permite !!! Putem merge cu o armată de avocați, nu vom reuși nimic.

Și atunci ce facem ? E simplu:

1. Schimbăm legea. Deja a facut demersuri în acest sens. Personal, am avut deja întâlniri la Senat pe acest subiect.

2. Mergem la Adunările Generale CREDIDAM și UCMR-ADA, acționăm unit și ne impunem oameni în conducerea OGC-urilor.

3. Dacă nu putem, ne retragem din CREDIDAM și UCMR-ADA și înființăm propriul OGC. Eu am demarat deja această procedură pentru colegii mei din Hi-Q. Calculele mele îmi arată că am primit de 6 ori mai puțini bani decât ar fi trebuit să primim.

Personal, consider că dupa 15 ani de „naștere” a unei noi generații de muzicieni în România, e momentul să schimbăm subiectul discuțiilor noastre de la „câte concerte ai, frate”, la „cum putem să schimbăm lucrurile în bine pentru breasla noastră”.

Optimist, idealist, determinat.

MihaiSturzu.ro

Tagged with: ,

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dinu said, on februarie 2, 2010 at 8:09 pm

    Problemele, cel putin la UCMR-ADA, nu sunt nici pe departe atat de grave pe cat credeti voi. Acolo problema cea mai mare este ca OGC-ul a crescut foarte repede in ultimii ani si nu a avut grija sa-si dezvolte abilitatile de comunicare in aceasi mod ca si incasarile. e drept ca exista scuze obiective, pt ca in ultimii 5-6 ani s-au dat lupte grele cu utilizatorii si cu statul.
    Solutia nu e nici schimbarea legii si nici infintarea unui alt OGC. Asa veti reusi cel mult sa distrugeti sistemul si tot ce s-a facut bun in ultimii 8 ani.
    Poate iti aduceti aminte ca eu am tot incercat sa va ajut sa va organizati ca sa patrundeti in forta in comitetul director. Lipsa de interes la compozitorii tineri e mare, asa ca fiecare incercare a esuat lamentabil.
    Inainte sa faceti ceva de ce nu incercati sa va informati mai bine? E mai usor sa ajustezi decat sa construiesti de la zero! Nu cred ca va dati seama ce inseamna asta in domeniul asta!

  2. Nufarul said, on februarie 12, 2010 at 9:27 am

    Dinu, ce tot spui tu acolo? pai daca UCMR-ADA a crescut asa de repede in ultimii ani de ce spuneti oamenilor ca sunteti in faliment si va merge greu? De ce stati intr-o darapanatura de sediu cu o imagine demna de perioada feudala? Si ce ati facut bun in ultimii 8 ani?

    Pai legea actuala interzice patrunderea fiscului in OGC-ul vostru maestre! Poti sa explici de ce? Dar blaturile pe care le patronezi la nivel de colectare de bani de la utilizatori?

    Grija mare caci intri sub incidenta dreptului penal si te frige de zici ca n-ai vazut bine. Sunt multi utilizatori care ar depune marturie pentru ce inspectezi tu la ei si cum le iei banii.Nu mai are nici cine sa te protejeze acum si tocmai de aceea incerci sa o dai la intors.
    Tu crezi ca poti prosti tot timpul pe toata lumea? Nu maestre, nu poti. Ti-e teama ca vin titularii de drepturi peste voi si va distrug sistemul industrial de furat bani? Sunt aceia banii tai? Sau sunt banii titularilor? Pai atunci de ce ii furi? Tu te mai poti uita in oglinda?

    Nu mai poti opri nici tu si nici tot sistemul pe care il reprezinti fenomenul de deparazitare pornit.

    Chiar crezi ca este atit de dificila fondarea unui organism de gestiune colectiva concurent cu voi? Ori esti naiv ori esti atit de atasat de modusul vivendi de pina acum incit nu mai vezi realitatea.

    It’s over!

  3. mozart said, on august 9, 2010 at 2:38 pm

    Da, asa e !

  4. Meluș Negrescu said, on martie 25, 2017 at 2:02 pm

    Domnule Sturzu, ați făcut ceva din 2010 încoace? Că dupe știința mea, bașca dupe banii primiți de mine din 2008 încoace de la CREDIDAM (zero lei și zero bani), nu ați făcut nimic.
    Ce-o fi așa de greu de înțeles, bașca de făcut:
    – ne-a obligat cineva să ne înscriem la hoți de la CREDIDAM?
    Nu.
    – și ne obligă cineva să rămânem la cheremul lor?
    Nimerică!
    Și-atunci de ce nu facem o listă colectivă de ieșire din CREDIDAM?
    Și s-o reactivăm pe Mihaela Mihai, sau pe mine și pe matale în care eu unul am cea mai mare încredere – pentru un nou organism, cinstit, de colectare – pentru început măcar pentru drepturile de interpretare care sunt mult mai mari ca cele de compoztor?!


Lasă un comentariu