Drepturile.ro – artisti pentru artisti

Intrebari fara raspuns – Alexandra si Alec

Posted in CREDIDAM, UCMR-ADA by artisro on ianuarie 29, 2010

Articol de Alexandra & Alec

Ne-am intrebat mereu cat anume se ia pe o difuzare la radio, dar nimeni nu pare sa aiba raspunsul.

Cum ar putea un artist, chiar daca-si face cont pe un sistem modern de tracking (cum ar fi Media Forest), sa-si faca un calcul aproximativ al sumei cu care se va alege din drepturi de autor, daca suma/difuzare nu e publica?

Ca voi toti, ne intrebam cine verifica partiturile inscrise la UCMR-ADA? Cum sunt ele pastrate si cine are acces la inscrierile nevalidate? Cum urmareste/verifica fiecare aparitie a unui interpret CREDIDAM-ul? Si ce masuri se iau impotriva celor care difuzeaza muzica fara a plati drepturi sau a celor vinovati de furt intelectual?

Fara a vrea sa facem teoria conspiratiei, ne-am dori pur si simplu ca intreg sistemul sa fie mai accesibil, transparent, explicat pana la ultimul detaliu. Cand ai de-a face cu ceva atat de delicat precum o creatie artistica, vrei sa stii ca e protejata, incontestabil a ta – si ca nimeni nu incaseaza in locul tau pentru ea.

Asa cum avocatii stiu exact ce au de facut ca sa intre in Barou, medicii stiu ce se intampla in caz de malpraxis si arhitectii au la indemana masuratorile pentru a construi cladiri ideale, si noi, artistii, meritam (si avem dreptul!) sa fim pusi la curent cu partea “tehnica”/practica a lucrurilor.

A fi muzician e o meserie – chiar daca in Romania nu s-a impamantenit inca respectul pentru artist si munca lui – asa ca ne dorim reguli clare si o metodologie corecta si transparenta.

www.alexandra-alec.ro

Publicitate
Tagged with: ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Alexandra & Alec and Alexandra & Alec, Marius C.. Marius C. said: RT @AlexandraAlec: Se zvoneste ca @floringrozea pregateste o revolutie. Noi il sustinem! http://tinyurl.com/ye3oocj […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: