Drepturile.ro – artisti pentru artisti

Avem nevoie de un sistem de monitorizare transparent – Vlad Petre

Posted in CREDIDAM, UCMR-ADA by artisro on februarie 7, 2010

Articol de Vlad Petre (Sekret)

Problema cu aceste 2 institutii este ca nu au, nici dupa ce s-au incasat in atatia ani sume exorbitante, un sistem de monitorizare si de calcul eficient.

As putea chiar sa-l asemanam cu cel din justitie, unde inca se lucreaza cu dosar, mii de foi scoase la imprimanta sau scrise de mana. Nimic nu e stocat intr-un calculator.

Fiecare compozitor in parte ar trebui sa aiba o arhiva cu pisele inscrie, accesibila la vedere pe internet.
Asta pe de o parte; pe de alta parte insa, sunt multe radiouri locale care nu au playlister, in alte cuvine, dj-ul pune ce piese vrea el in playlist fara sa trimita un raport real al melodiilor difuzate. Asta face ca monitorizarea difuzarilor sa fie practic imposibila.

Nu uitati ca sunt o mana de radiouri nationale si peste 40 (n-am stat exact sa le numar, s-ar putea sa fie si mai multe) locale.

In plus, tot auzim ca artistii de pe la noi sunt nr 1 in topurile din Polonia,Cehia,Turcia,etc. Cine preia drepturile pe difuzarile de acolo? Totul ar trebui sa fie transparent si la vedere. Si s-ar putea face, daca la institutiile respective, in loc de o secretara trecuta de a 2-a varsta care nu stie sa scrie un e-mail, ar fi angajat un olimpic la informatica.

In zilele noastre, in Romania, vanzarile sunt un fel de „praful de pe toba”, iar concertele sunt din ce in ce mai prost platite, ca sa nu mai vorbim de intarzierile de plata care uneori trec de 6 luni, ba chiar 1 an, sau raman neplatite.

Asta in timp ce la radio se difuzeaza tot mai multa muzica romaneasca. S-a dus vremea cand toti ne uitam cu uimire spre Romanian Top 100 cand piesa „Amintirile” a baietilor de la 3SE era incoronata NR1, fiind prima piesa romaneasca ce a reusit sa atinga prima pozitie a celui mai important (de atunci) top autohton.

Acum artisti precum Play&Win, Inna, Morris, Hi-Q, David Deejay, Smiley sau Puya ne-au obisnuit deja sa fie pe primele pozititii in clasamentele noastre, dar si cele internationale.

Si daca ei sunt trasi in piept, compozitorul sau artistul aspirant, care isi doreste o cariera si viseaza la viata de turneu, ce pretentii sa mai aiba?

Asadar nu ramane sa spunem celor de la CREDIDAM si UCMR decat o fraza celebra din filmul „Jerry Maguire” – „Show me the Money!!!”

VladPetre.ro

Tagged with: ,

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cristina Movileanu said, on februarie 8, 2010 at 1:20 am

  OK,BLOG!!DAR CAND CEVA CONCRET?CAND SE TRECE LA FAPTE????MIE MI SE REPROSEAZA FAPTUL CA-I DERANJEZ(UCMR-ADA) CU TELEFOANE SI SUNT O PERSOANA NON-GRATA,………NO COMMENT!!!!!!!!

  • Nufarul said, on februarie 12, 2010 at 11:36 am

   Cristina Movileanu exista si solutii la aceste probleme, si le vei vedea in curand implementate rational si in conditii de transparenta astfel incat fiecare din noi sa poata primi bani pe masura muncii noastre.

   Dar cum acest furt dureaza de mai bine de un deceniu extirparea lui dureaza o vreme.

 2. Cristina Movileanu said, on martie 1, 2010 at 12:06 pm

  @Nufarul Lucrurile astea le stiu foarte bine si mai rau este ca nu toti isi cunosc drepturile !Problema nu e numai la UCMR ADA sunt in mai multe locuri legate de acest profil!Oricum legea e facuta prost!

 3. Marco said, on martie 11, 2010 at 2:56 pm

  Ar trebui sa aveti grija cum ati semnat contractele cu producatorii vostrii. Ce drepturi le-ati dat in ceea ce priveste cesiunea…! Nu va mirati ca nu incasati bani de-afara… Nici nu o sa-i incasati daca aveti contracte semnate prost. Io stiu cazuri care s-au ars!

 4. […] articolul meu AICI. (via Florin Grozea ) « #PloiestiTweetMeet la Alpha TV si Radio Alpha […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: